Genaaid als werkende klasse

Voor mijn werk word ik geacht in alle uithoeken van het land inzetbaar te zijn. Daarom beschik ik over een comfortabele auto die mij, indien het overige verkeer mij niet tegenhoud, snel en comfortabel op de plaats van bestemming brengt. Maar soms biedt die comfortabele auto geen uitkomst. Want als je in de spits in het centrum van een grote stad moet zijn, dan is het in een aantal gevallen beter om het openbaar vervoer te nemen.

Binnenkort moet ik vanuit Noord-Holland naar het centrum van Den Haag om daar mijn kunsten te vertonen. Nu is zowel het bereiken van het Binnenhof als het parkeren daar een nogal tijd- en geldrovende bezigheid. Gelukkig is er langs de A44 een zogenaamd "Transferium" waar je de bus kunt pakken om 30 minuten later in hartje Den Haag uit te stappen. Die combi transferium-buslijn is gemaakt om het autoverkeer op dat traject te verminderen. Niets mis mee, zou je zeggen. Dus ik was deze optie al aan het overwegen.

Maar nu komt het rare. Om de druk op de stad te verminderen zijn er hoge parkeertarieven. Het alternatief is dus die bus. Maar wat schertst mijn verbazing: er geldt een toeslag voor die buslijn als je er in de spits gebruik van wilt maken!! Dus ik sta op het punt om te zorgen dat er een auto minder in de file staat en er een auto minder het straatbeeld van Den Haag ontsiert, maar met het heffen van een toeslag voor dit soort goedwilligen worden zij toch weer de auto in gejaagd? Het alternatief is om dat stuk dan te gaan fietsen, maar dat is voor mij geen optie. Want ik ga natuurlijk niet met 3-delig pak en laptop drie kwartier op de fiets zitten om bezweet bij een klant aan te komen.

Ik vind dit de wereld op zijn kop en het lijkt erop dat dit weer een mooie manier is om de werkende klasse linksom en rechtsom geld uit de beurs te kloppen. Ik zie niet in hoe reizigers of milieu profiteren van zo’n ‘spitstoeslag’. Want face it, het gros van de mensen moet toch in de spits reizen? Ik vind het vooral een vuile streek omdat er geen alternatief is waarvoor ik kan kiezen. Want als zakelijke dienstverlener kan ik niet kiezen om 40u per week te werken buiten kantoortijden. Ik kan dus kiezen voor mijn bijdrage aan een langer file, of tegen een toeslag, kiezen voor het milieu. Ik zou juist geld toe moeten krijgen als ik die bus neem!

Ik betaal toch ook niet meer aan UPC omdat ik naar een programma kijkt waar heel Nederland op dat moment naar kijkt. En mijn brood is op zaterdag toch ook niet duurder, omdat het dan drukker is bij de bakker?

Als ze die toeslag nu een schrappen en lekkere koffie gaan serveren op het transferium, dan hoor je mij niet meer klagen. En tot die tijd wordt dit mijn bijdrage aan de gesprekken als het onderwerp "Zeiken over de overheid en alles wat daarmee te maken heeft" op feesten en partijen aan de orde komt. U bent gewaarschuwd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s